lördag 6 februari 2016

Åttan i svärd (Gideon Fell 3)

Svenska originalutgåvan 1967
Bokens titel och baksidestext utlovar mer än den håller. Den här, tredje boken med Dr Gideon Fell, gavs ut 1934 men publicerades i Sverige först 1967.

Så här står det "Biblioteket vilade i en grönaktig skymning därför att trädgården utanför var så lummig. Framåtlutad över skrivbordet låg den döde, skjuten med sin egen revolver, och under hans fingrar stack ett kort fram - åttan i svärd, det kort som symboliserar den dömande rättvisan i den mystiska tarokleken. 'Jag skall inte lämna någon möda såsrad för att få möta en mördare som känner till svärdsåttan' säger dr Gideon Fell och kastar en flik av capen över axeln som en rövare. Och i sinom tid blir mötet av. Men först får vi träffa en poltergeist som kastar ett bläckhorn i ansiktet på kyrkoherden, en biskop som fuskar i kriminologi och någon gång åker nedför ledstänger, en oljig amerikanare med skottsäker väst och en hög andra typer, en del lömska, en del roliga och några båda delarna"


Den innehåller alltså visserligen typiska John Dickson Carr - ingredienser: poltergeist, tarotkort, mystiskt mord i låst rum, besynnerliga beteenden och excentriska personer, men ganska lite av doktorn själv.

Jag tycker den är en ganska trist historia och den får därför bara D D 

Amerikanska originalutgåvan 1934





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar